Recenzie ”Leila – Măritată cu forța”

Vă propun să participați la concursul pe care îl organizez pe Instagram. Puteți câștiga această carte, aveți AICI mai multe detalii.

De curând am citit o carte despre care vreau să vă vorbesc pentru că dacă vreți să cunoașteți cu adevărat povestea unei musulmance, această carte vă oferă foarte multe detalii pe care musulmancele evită să le mărturisească.

”Ei nici măcar nu ne tratează ca pe niște obiecte. Un obiect este respectat, o femeie, nu.”

Leila se naște la Paris și are origini maghrebiene. Crește într-o familie în care bărbații domină și este înconjurată doar de ei cu excepția mamei sale care din păcate se lasă dominată și ea de regele familiei.

Tatăl ei este foarte dur cu ea, o bate și îi interzice să iasă în oraș cu prietenele. Frații ei o spionează și o pârăsc tatălui atunci când ea fumează sau nu se ocupă de treburile casei. Deși sunt săraci pentru că trăiesc 10 persoane pe un salariu mic și niște ajutoare sociale, copiii nu duc lipsă de nimic, mai puțin Leila care duce lipsă de atenție din partea părinților.

Leila încearcă să se sinucidă de câteva ori, fuge de acasă și trece prin pericole mai mari decât bătăile pe care le primește în familie, se îndrăgostește și iese în oraș, reușește să se angajeze și chiar să lucreze de noapte, dar cu toate acestea nu primește ceea ce toată viața a căutat, iubirea paternă de care duce lipsă.

”În cămăruța aceea, nu mai eram eu, eu nu eram acolo. Alta era victima acelui coșmar. Mă insultam în mintea mea, în mod ciudat, incapabilă să deschid gura, ca și cum aș fi muțit de groază : De ce ai făcut asta? Chiar ești proastă? Chiar ești o nulitate, tata are dreptate când te face proastă și-ți spune că nu ești bună de nimic…ești o proastă”

Într-un final este măritată cu forța doar pentru că bărbatul respectiv are nevoie de cetățenia franceză, rămâne însărcinată, divorțează și se luptă cu o soacră nebună care impune reguli imposibile.

”Un pachet de țigări? Este o stricată. O pudrieră, un rimel sau un ruj, un chilot roșu ? Este o stricată. Un bilet de la vreun iubit ? O stricată. Un tampon? Direct la doctor, fie ca este majoră, fie că nu… Pilule contraceptive ? Motiv clar de repudiere!

Mi se pare că această carte este perfectă pentru persoanele care doresc să afle mai mult despre tradiția musulmană. Chiar dacă am prietene musulmance, ba chiar unele dintre acestea îmi sunt foarte apropiate, în această carte vedem exact extrema extremelor.

De exemplu: prietena mea musulmancă nu a avut niciodată iubit, au fost mulți pretendenți care au venit să o ceară de la părinți (în carte există un moment la care am râs foarte mult chiar dacă era de plâns, momentul în care vine un bărbat să o ceară pe Leila și ea este obligată să-i ducă un ceai și să se prezinte. Mi-am amintit de poveștile pe care le-am auzit de la prietena mea musulmanca și se pare că fata trebuie să apară în fața bărbatului pentru a fi văzută. Momentul din carte era trist chiar dacă am râs – ea râdea de pantofii bărbatului spunând că dacă pantofii sunt urâți, fața lui este cu siguranță și mai urâtă).

O altă prietenă musulmancă s-a căsătorit de curând, a fost o căsătorie aranjată, dar cei doi se pare că s-au plăcut de la prima întâlnire. Nunta a fost foarte veselă și la final, Fatma, prietena mea s-a mutat la el în țară și trăiește o poveste de vis, spunând și că soacra ei este cea mai bună femeie pe care o cunoaște. Este posibil ca aceste povești să fie false, din câte am înțeles de la Leila, musulmancelor le este teamă să povestească adevărul din viața lor.

Se pare că în această carte, bărbații sunt foarte violenți, dar ceea ce vreau să evidențiez este faptul că nu doar musulmanii sunt violenți, de aceea au și apărut atât de multe campanii contra violenței conjugale.

Lucrul pe care nu l-am înțeles, și nu pentru că nu este bine explicat ci pentru că îmi este greu s-o înțeleg pe Leila, această imposibilitate a ei de a renunța la familie și de a rupe cordonul. Eu cred că atunci când suferi într-un loc, indiferent de cât de mult iubești persoanele și locul, trebuie să renunți. Poate că eu nu am cum să înțeleg și nu sunt în măsură să vorbesc despre asta pentru că am fost crescută în alt mediu, dar pot da exemplul unei prietene musulmance. Părinții ei s-au despărțit de curând fiind femeia cea care a cerut divorțul, iar acest lucru este destul de rar, însă a făcut-o pentru că nu mai suporta să fie bătută și să existe atât de multe certuri în fața copiilor.

”Pe măsură ce anii treceau, închisoarea de familie făcuse din mine o tânără care nu-mi mai semăna. Revoltată pentru că eram supusă cu forța, mă zbăteam ca o muscă prinsă într-o colivie de sticlă. Puteam vedea viața exterioară și libertatea, dar mă loveam fără încetare de învelișul transparent.”

Femeilor, în general le este greu să vorbească despre trauma pe care o trăiesc. E greu să zici ”,m-am căsătorit cu un bărbat care mă bate, care nu mă respectă, ajutor!”. Este greu să recunoști, și îmi imaginez cât este de greu în cazut musulmancelor care sunt uneori sechestrate în propria casă, nu au dreptul să vorbească nici măcar cu alte musulmance și singurul motiv pentru care vor să trăiască este faptul că au niște copii pe care nu îi pot lăsa singuri. Problema este că acei copii văd și fac același lucru pe care tatăl îl face. Este greu ca un copil să învețe să fie altfel decât modelul lui, eroul lui, tatăl!

Revenind la carte, căci despre asta vă vorbeam, mi se pare bună și pentru felul în care este scrisă, deloc plictisitoare, lejeră și captivantă. Vă propun această lectură pentru că știu că de câțiva ani, în România a apărut această modă cu serialele turcești, pentru că noi oamenii mereu suntem interesați să aflăm secretele altor oameni, pentru că nouă mereu ne-a plăcut ce este ciudat și anormal pentru noi. Această carte te scoate din viața ta normală și simplă, te trezește puțin și îți arată că degeaba te plângi, ceea ce ai tu se numește libertate și mulți oameni tânjesc după acest lucru.

”Și azi sunt câteodată un clovn trist care se îndârjește să facă publicul să râdă ca să nu moară de angoasă.”

Am închis cartea și am rămas cu impresia că Leila nu are nici acum libertate, dar se mulțumește cu dreptul de a merge la muncă, dreptul de a crește singură un copil și de a fi independentă financiar. Încă de când am cumpărat cartea, mă așteptam ca acțiunea să se petreacă în Maroc, iar Leila din carte să poarte voal pentru că ar fi accentuat această diferență dintre mine, cea care citește într-o fustă mini înconjurată de prieteni la un pahar de bere și ea cea care își povestește viața cu voalul pus pe față, înconjurată doar de frații ei, șoptind printre rânduri ”nu mai pot”.

Toate rerferirile făcute mai sus sunt bazate pe întâmplările relatate în carte, dar prietenele mele musulmance care îmi sunt apropiate , contrar acestor povești nu se încadrează în povestea Leilei.

Cartea se poate cumpăra de aici.

2 gânduri despre „Recenzie ”Leila – Măritată cu forța”

Adăugă-le pe ale tale

    1. Hei, Oana! Este o carte foarte interesanta și chiar astăzi m-am revăzut cu una dintre prietenele mele musulmane și mi-a vorbit despre căsătoria ei aranjata. Sunt interesante aceste dezvăluiri pentru ca nu le găsești la orice pas. Ce cărți ai citit pe acest subiect?

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

DoileFoie

Spécialités foie gras de qualité du Périgord

Ziarul românilor din Andalucía

Frați de grai, frați de trai

cireșe amare

As vrea sa numesc acest blog, ca fiind un loc de intalnire al curioaselor, al femeilor care vor sa descopere lucruri noi in fiecare zi. Iar eu voi incerca sa parcurg diferite domenii cu cele mai noi curiozitati. Viata frumoasa e un mix de lucruri marunte!

florian1976.org

bookworm...

jamadariagalt

En pocas palabras, aquí debería escribir de que trata mi blg

A ti por venir

Un lugar donde escribir lo que me apetezca

El quinto Ignacio

Escribir para escapar. Escribir para soportar la realidad.

%d blogeri au apreciat: