Cuba, nu doar un vis…

De ceva timp ma tot gândesc sa scriu despre aventurile mele în Cuba. Știu ca este foarte la moda în ultimul timp și ma întreb de ce nu am scris atunci când aveam proaspătă memoria.

Începusem sa lucrez la un nou roman care urma sa povestească într-un fel sau altul ceea ce am văzut acolo. Multe povesti se spun, câteva sunt reale dar altele le înțelegi doar dacă mergi acolo.

Ca să trec direct la subiect, știu ca mulți sunt interesați de anumite subiecte care circula pe internet.

Am fost în 2017 și atunci internetul nu exista decât sub o anumita forma. Este adevărat, trebuie sa plătești o cartela care îți dă acces la internet o ora jumate. Îmi amintesc ca aceasta costa 1 euro jumătate dacă o cumpărai din agenția lor de telefonie. Stăteai uneori la cozi lungi, ți se înregistra numele în calculator și aveai dreptul sa cumperi 5 cartele pe zi. Cu acea cartela te puteai conecta la wifi,dar nu orice wifi, ci în zonele în care exista: pe strada, în parcuri, în lobbyul unui hotel „bengos”. Foarte rar găseai wifi în casele în care stăteai, doar la hotelul din Varadero aveam dar acela era de 5 stele, era normal sa existe, bineînțeles ca și acolo se foloseau aceleași cartele, care costau mai mult dacă le cumpărai de la recepție.

Nu exista internet gratis, dar poate fi un lucru bun pentru ca te face sa profiți de vacanta cu adevărat.

Un alt aspect important este faptul ca trebuie sa te ferești de șmecherii care încearcă să:

-îți vândă trabucuri

-îți facă o plimbare cu taxiul pentru ca ajungi tot la trabucuri

-te facă la buzunare

Nu-mi amintesc exact ce alte combinații mai au, încearcă să-ți vândă cartele de internet dar mult mai scump sau sa îți schimbe bani, dar toate aceste păcăleli sunt inofensive dacă cunoști limba și ești puțin mai cu picioarele pe pământ.

Treaba cu banii sta în felul urmator: exista doua monede, banii lor și banii turiștilor. Turiștii au moneda kuk și cubanezii au moneda kup. 1 kuk înseamnă 1 euro în timp ce 25 kup înseamnă 1 euro. Cam asa funcționează. Peste tot, mai puțin la restaurantele de fițe, găsești ambele preturi. Pentru turiști sticla de apa este în 1 kuk, iar pentru cubanezi apa este 5 kupi, adică o nimica toată.

Turiștii nu au acces la moneda locala tocmai pentru ca aceștia sa plătească mai mult. Este de înțeles pe de-o parte, în schimb o masa la restaurant este la același preț cu una în Europa. Sunt uneori preturi de Franța, în concluzie este destul de scumpa Cuba, dar merita orice cent.

Am avut noroc și am purtat îmbrăcăminte adecvata, eram în stilul lor, și încercam sa îmi iau o poziție de cunoscătoare a orașului atunci când eram în Havana pentru ca nu cumva aceștia să se bage în seama cu mine și sa ma păcălească. Am avut noroc pentru ca m-au abordat doar de câteva ori și atunci am reușit sa scap de ei pentru ca le-am spus ca nu am nevoie de ofertele lor.

Trebuie sa fii drăguț cu oamenii, asta este cel mai important, sa nu le plângi prea mult de mila chiar dacă este imposibil văzând cum trăiesc ei. Am plâns pentru ei, chiar dacă lor li se pare normala situația și par sa accepte și sa se adapteze. Ei trăiesc în bula lor, în micul lor paradis.

Eu îți recomand să găsești o cazare pe Airbnb, un apartament în Havana sau chiar camera în casa oamenilor dacă mergi în Trinidad sau alte orașele. Hotelurile nu arata foarte bine, sunt destul de învechite și practica preturi de 5 stele.

Nu uita sa iei cu tine șampon și gel de dus. Citisem pe internet și apoi, fiind acolo mi s-a confirmat faptul ca oamenii nu au acces la toate produsele. Ei au dreptul la o pâine pe zi, și câteva produse de igiena pe luna. Așadar, dacă nu vrei sa te speli cu un săpun normal, cred ca trebuie să-ți aduci de acasă. Pentru a cumpăra produse de genul, ca turist, ai dreptul dar trebuie sa stai la o coada mare sau sa plătești un preț mult mai ridicat.

Despre mâncare as vorbi, dar îmi este destul de greu pentru ca nu mananc carne, deci eu am probleme și un Europa uneori. Dar am mâncat pizza și un ton cu niște chipsuri de banane și orez care mă fac să salivez chiar și acum, după atâta timp.

Va recomand sa nu beți nimic care conține cuburi de gheață pentru ca uneori este posibil ca apa sa nu fie potabilă, și aveți grija dacă mâncați fructe de mare, am pățit-o de două ori…

Exista acolo Taxi colectivo care este mult mai folosit, mai ieftin și chiar dacă pare amuzant sau ciudat sa călătorești cu alți necunoscuți într-o mașină de 5 persoane, poți ajunge să-ți faci prieteni și sa realizezi ca nu ești singurul european în Cuba.

A fost o experiență ciudata și diferita, dar cred ca a fost cea mai frumoasa vacanta de pana acum. Am cunoscut niște oameni minunați, am realizat ca viata noastră este atât de frumoasă și ca exista probleme mai grave decât cele pe care le avem noi în general. Mi-am dat seama ca oamenii aia sunt fericiți cu ce au chiar dacă ceea ce au pentru noi înseamnă nimic, am realizat ca viata nu este chiar asa rea fără internet și ca o pauza de tot și de toți se poate face dacă mergi acolo.

Recomand sa mergeți în Cuba nu doar pentru locurile incredibile pe care le veți vedea, ci pentru experienta, pentru oamenii minunați de acolo, pentru întoarcerea in timp și cred ca nu va mai dura mult aceasta puritate a Cubei, trebuie profitat acum cât este încă tânără și nu o suprasolicita turiștii.

Tu ce ai auzit despre Cuba? Ai vrea sa mergi acolo?

Am scris acest articol pentru ca mi-e dor și pentru ca acolo m-am simțit acasă pentru o vreme…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Ziarul românilor din Andalucía

Frați de grai, frați de trai

cireșe amare

As vrea sa numesc acest blog, ca fiind un loc de intalnire al curioaselor, al femeilor care vor sa descopere lucruri noi in fiecare zi. Iar eu voi incerca sa parcurg diferite domenii cu cele mai noi curiozitati. Viata frumoasa e un mix de lucruri marunte!

florian1976.org

al most everything..

jamadariagalt

En pocas palabras, aquí debería escribir de que trata mi blg

A ti por venir

Un lugar donde escribir lo que me apetezca

El quinto Ignacio

Escribir para escapar. Escribir para soportar la realidad.

%d blogeri au apreciat: