Cum am ajuns in Franta – Partea 3

Partea 1 și 2 le găsiți aici și aici.

Mă duceam în fiecare zi la facultate pentru că nu aveam un orar precis și încercam să mă leg de limbile străine pe care le-am ales ca să merg la cursuri. Bine-nțeles erau cursuri la care nu treabuia să particip pentru că nu erau pentru Licența mea. Tebuie să precizez că primul an de facultate se numește aici ”Licence 1”.

Eram foarte supărată și dezamăgită pentru că nimeni nu se ocupa de mine, secretara deja mă cunoștea și mă vedea pe hol foarte nervoasă. Într-o zi eram pe holul din fața secretariatului încercând să dezlușesc misterul, femeia m-a văzut și mi-a spus că orarul meu nu este afișat și că trebuie să îl alcătuiesc singură (lucru pe care îl aflasem deja). I-am spus cine sunt și ce vreau și m-a întrebat dacă știu spaniola și italiana la fel de bine ca și franceza, lucru care îmi era imposibil. Atunci și-a dat seama că m-am înscris la o Facultate care nu era de mine, a căutat în mai multe acte, m-a trimis la secretariatul Institutului Roman, și mi s-a spus că singura posibiliate ar fi să fac Italiană Începători, astfel învăț italiana de la zero și cursurile se țin în franceză.

Am fost trimisă de la un secretariat la altul să schimb toată înscrierea, să schimb fișa pedagogică și într-un final înscrisă în această Licență, ce credeți (?), mi s-a dat un caiet în care aveam orarul acestei Licențe, datele exacte ale examenelor și alte lucruri pe care trebuia să le știu.

Am schimbat deci facultatea, am aflat orarul, am fost la primul curs unde m-am și împrietenit cu colegele, dar mai era un singur lucru de făcut… Trebuia să îmi aleg opțiunile. Mi s-a recomandat să aleg franceza pentru a mă dezvolta mai bine, dar nu mai erau locuri pentru că eram deja în octombrie. Am aflat că există și posibilitatea de a face romănă și am ales româna, șocată că în Universitatea din Strasbourg există și posibilitatea de a studia limba mea maternă.

Doamna secretară, de altfel o doamna foarte drăguță, mi-a recomandat alte opțiuni pe care le-am ales (nu de alta dar, secretara știe ea ce spune) și am mers la cursuri ca orice alt student normal.

Ok, poate sunt eu puțin fricoasă, poate că era și din cauză că eram nouă într-un univers parallel, dar ce știu sigur este că facultatea din Franța nu se compară cu cea din România. Este altceva și acum mă simt mândră că nu am renunțat, îmi pare bine că am putut să trec peste și că m-am descurcat singură fără ajutorul părinților.

Aș vrea ca în următoarele articole să vă povestesc puțin despre programul pe care îl am, cum mă descurc cu limba, cum sunt oamenii aici și mai ales cum sunt examenele.

Pentru mine anul ăsta de Facultate este mai degrabă un alt an de liceu!

Vă las, vă  pup și vă spun din nou că dacă sunteți interesați de mai multe detalii să mă contactați sau să îmi lăsați un comentariu, eventual dacă vreți să fac un articol despre ceva ce vă interesează în mod clar și credeți că și alții sunt interesați de asta, vă rog să îmi spuneți!

P.S. : până data viitoare, … am uitat! Nu am ce să vă spun la P.S.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

DoileFoie

Spécialités foie gras de qualité du Périgord

Ziarul românilor din Andalucía

Frați de grai, frați de trai

cireșe amare

As vrea sa numesc acest blog, ca fiind un loc de intalnire al curioaselor, al femeilor care vor sa descopere lucruri noi in fiecare zi. Iar eu voi incerca sa parcurg diferite domenii cu cele mai noi curiozitati. Viata frumoasa e un mix de lucruri marunte!

florian1976.org

bookworm...

jamadariagalt

En pocas palabras, aquí debería escribir de que trata mi blg

A ti por venir

Un lugar donde escribir lo que me apetezca

El quinto Ignacio

Escribir para escapar. Escribir para soportar la realidad.

%d blogeri au apreciat: